Frans stokbrood

Geniet van je ontbijt zoals op vakantie...
Frans stokbrood
315

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Malen:

  • Maal de tarwe op de fijnste stand.
  • Na het malen krijg je MEEL. Dit meel moet nu gezeeft worden. De bloem die je nu overhoud kan je gebruiken voor dit recept.

TIP: laat je graanmolen draaien zonder graan en plaats hem in de laagste stand. Hoor je een tikkend geluid dan staat deze te laag en moet je 2 klikken terugkeren (rechts draaien).

Kneden:

  • Stort de tarweBLOEM op het werkblad en maak er een kuiltje in.
  • Giet het water in het midden en meng dit met de tarweBLOEM voor een 3 tal minuten.
  • Laat dit mengsel onder een vochtige handdoek gedurende 1 uur rusten (autolyse).
  • Voeg de verse gist, zout en de zuurdesem toe aan het mengsel.
  • Kneed tot je een soepel en homogeen deeg hebt (8-10 minuten).
    • Ideaal is een deegtemperatuur van 24°C na het kneden!

TIP: dit is een "slapper" deeg dan bij gewoon brood! Dit slapper deeg is noodzakelijk voor de open structuur van je stokbrood.

TIP: MACHINAAL KNEDEN kan hier zeker ook toegepast worden! Breng alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak voor 6 minuten op een trage snelheid en 3 minuten op een hoge snelheid.

Verwerking:

  • Vorm een bal met het deeg en dek het af met een (licht) vochtige handdoek.
  • Laat de deegbol gedurende 90 minuten rijzen op een aangename temperatuur.

TIP: leg je deegbol in een kom met daarop een vochtige handdoek. Op die manier koelt het deeg niet teveel af en loopt het niet van de tafel.

  • Strooi een beetje tarweBLOEM op je werkblad en leg je deeg erop. Druk nu met beide handen voorzichtig het deeg plat.
  • Snij je deeg in stukken van 325 gram en maak deze lichtjes lang door met beide handen te rollen.
  • Leg de deegstukjes onder een vochtige handdoek en laat deze rusten voor 30 minuten.
  • Druk nu elk deegstukje lichtjes plat en breng de bovenkant naar het midden, druk lichtjes aan. Herhaal dit tot je een cilinder krijgt.
  • Rol nu het deegstuk met beide handen uit tot een lengte van 50 cm , bestuif een handdoek rijkelijk met tarweBLOEM en leg de stokbroden hierop met het slot naar onder.

TIP: probeer niet in 1 keer de juiste lengte te rollen, doe dit in 3-4 keer anders zal je deeg scheuren.

  • Maak tussen elk stokbrood plooien in de handdoek zodat deze niet kunnen kleven.
  • Bedek met een vochtige handdoek en laat voor 100 minuten rijzen in een aangename temperatuur. De stokbroden zullen in volume toegenomen zijn.

Bakken:

  • Plaats een lege bakvorm op de bodem van de oven en verwarm de oven voor op 230°C.
  • Leg een blad bakpapier op een bakplaat en leg voorzichtig de stokbroden op de bakplaat. Snij de stokbroden 4 keer schuin in , begin elke nieuwe snee ter hoogte van 1/3 van de vorige snee.
  • Giet nu 50 ml water in de lege bakvorm en plaats de bakplaat met je stokbroden in de oven.
  • Bak de stokbroden voor 20 - 22 minuten.

AFWERKING: leg de stokbroden na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Op deze manier blijft het heerlijk krokant.